Уповноважена з прав людини Людмила Денісова заявила, що громадян України, яких незаконно утримують на території країни-агресора РФ та тимчасово окупованого Криму, змушують голосувати за поправки до Конституції.

Про це Людмила Денісова написала у Фейсбуці.  

Вона повідомила, шо має інформацію про те, що українських політв’язнів змушують голосувати за поправки до Конституції РФ

«Отримала інформацію, що керівництво деяких установ системи Федеральної служби виконання покарань Росії змушує українських політв’язнів голосувати на всеросійському референдумі, оскільки вважає їх громадянами Росії. Над тими хто відмовився «ставити галочку» у бюлетені – здійснюється психологічний тиск», – повідомила Денісова.

Омбудсмен наголосила, що відповідно до статті 45 IV Конвенції про закони та звичаї війни на суходолі та додаток до неї: Положення про закони та звичаї війни на суходолі від 1907 року – забороняється примус населення окупованих територій до присягання на вірність державі-окупанту.

«Крім того, частина четверта статті 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року чітко визначає, що примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України», – підкреслила вона.

Крім того, Денісова вказала, що й сам по собі примус до громадянства — ще один вид репресивної політики Російської Федерації стосовно громадян України, які опинилися в умовах окупації.

І закликала всіх представників міжнародних правозахисних організацій застосувати всі наявні важелі впливу, аби змусити країну-агресора дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права та зупинити репресії громадян України, які стали жертвами окупації.

Читайте також: МЗС: Проведення голосування у Криму та ОРДЛО матиме для РФ наслідки

За даними Центрального виборчого комітету Росії, за попередніми підсумками явка на голосуванні за поправки до Конституції РФ склала 67,97%. Поправки підтримали 77,92%, проголосували проти — 21,27%.

Нагадаємо. Фігуранта третьої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» змушували голосувати за зміни до конституції Росії. Наразі відомо про Сейтумера Сейтумерова, якого відправили у психіатричну лікарню і там давали на підпис папір для голосування за поправки до Конституції РФ.