Святкування Дня захисника України започаткували у 2015 році, зробивши цей день вихідним. Це свято ділить одну дату з такими святами, як день Покрови Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва, а саме – 14 жовтня.

Символічно, що святкувати цей день почали у той період, коли українська армія відчула наймасштабніше у своїй новітній історії «перезавантаження» – стримала наступ небезпечного та сильного ворога, і зуміла зберегти суверенітет країни.

З нагоди свята пропонуємо ознайомитися з 5 чинниками, які забезпечили порятунок України у ці роки.

Військові формування серед добровольців

На початку березня 2014 року саме добровольчі військові формування першими стали на захист своєї держави, тоді як професійних військових не вистачало, бо армія в Україні останні роки зовсім не підтримувалась. І взагалі у Януковича йшла мова про те, щоб відмовитися від призову до служби. А деякі кадрові військові просто відмовлялися стріляти по «братам-росіянам», або вдавалися до дезертирства. Тому говорити про те, що армія у той час у нас була потужна, сильна та досвідчена не доводиться…

Ситуацію врятували саме добровольці, які прийшли з самого Майдану та з’їхались з усіх куточків країни.

Першим було сформовано «Перший добровольчий батальйон ім. Кульчицького», а за ним найбільш відомі та героїчні – «Айдар», «Дніпро-1», «Азов», «Донбас», «Правий сектор» тощо.

Усі добровольчі батальйони було розділено на три великі групи:

1.Ті, які були створені під керівництвом Міністерства оборони України («Айдар», «Воля», «Дніпро-2» тощо).

2.Ті, які були створені під керівництвом МВС України:

добровольчі батальйони Нацгвардії («Перший добровольчий батальйон ім. генерала Кульчицького», «Донбас», «Крук»);добровольчі батальйони патрульної служби поліції особливого призначення («Дніпро-1», «Азов», «Січ» та інші).

3.Добровольчі формування, які не підпорядковувалися силовим структурам України («Добровольчий український корпус», «Українська добровольча армія»).

Великий внесок волонтерів

З самого початку війни з Росією, у саму активну її фазу, українська армія
опинилася у ситуації, яка була близькою до критичної – військові не вміли або не хотіли воювати, уся зброя та техніка була розкрадена прибічниками Януковича, а у самих військовослужбовців та добровольців елементарно не було бронежилетів та їжі.

Тож, коли українські захисники розпочали антитерористичну операцію, на поміч їм прийшли тисячі волонтерів, які привозили з собою їжу, одяг, медикаменти, амуніцію, і навіть тепловізори.

Станом на травень 2015 року в Україні існувало понад 2,5 тисячі різних волонтерських організацій, а самих волонтерів, які займалися систематичною допомогою – більш ніж 14 тисяч осіб.

З роками ситуація з фінансуванням української армії почала покращуватися
роль волонтерів відійшла на другий план, але деякі з самих активних продовжують боротися за майбутнє держави у ролі політиків та народних депутатів.

Масштабні вливання у військовий бюджет

До 2014 року, як вже зазначалося, українська армія перебувала у занепаді. Кількість грошей, яка виділялася на забезпечення армії не перевищувала 2 мільярдів доларів, а у деякі роки, навіть й 1,5 мільярди.

Починаючи з 2014 року, українська влада виділяє на потреби армії як мінімум 2,3-2,5 мільярди доларів, а у 2014-2015 роках було виділено понад 3 мільярди доларів.

Військові реформи

Каталізатором створення перших військових реформ став «Волонтерський десант». Саме за його участі у Міністерстві оборони розпочалися реформи у сфері логістики та забезпечення, започаткувався перехід на електронну систему закупівель, модернізовано харчування та медичне забезпечення військових.

Волонтери дуже добре зарекомендували себе у питаннях реформ, тому у 2015 році Міністерством оборони було створено спеціальний дорадчий орган, який брав активну участь у проектуванні нових реформ.

У 2018 році Міноборони хотіли запровадити нову систему харчування для військовослужбовців, але проект реформи був забракований Окружним судом Києва. Але наразі триває реформування оборонного комплексу та галузі боєприпасів. Також було розроблено нову військову форму.

Підтримка міжнародної спільноти

Попри наявні недоліки влади Петра Порошенка та Олександра Турчинова у внутрішній політиці, не можна не відзначити їхній великий внесок у залученні багатьох західних лідерів до підтримки антиросійського курсу на міжнародній арені.

Основним партнером у цьому питанні стали Сполучені Штати Америки, які найбільше постачали до України військову техніку, озброєння, надавали та залучали кошти та військових спеціалістів.

Окрім США, фінансову допомогу Україні забезпечував Європейський Союз, який виділив понад 15 мільярдів євро на підтримку військових реформ. Німеччина, за останні п’ять років, виділила Україні майже півтора мільярда євро.