20 лютого в Україні відзначається День Героїв Небесної сотні. Пам’ятна дата приурочена до річниці розстрілів на Майдані, що відбулися в 2014-му. Саме у цей день українці згадують трагічні події на Майдані, під час яких загинуло 105 активістів Революції Гідності.

Активна фаза протистояння розпочалася 18 лютого 2014 року, в ході якої колишні «беркутівці» заблокували урядовий квартал. Протестувальники зуміли прорвати блокаду на вулиці Грушевського та взяти під контроль Будинок офіцерів, після чого силовики із застосуванням БТР і водометів здійснили спробу штурму барикад.

Того ж вечора почалася пожежа в Будинку профспілок, в результаті якої загинуло кілька десятків людей.

СБУ оголосила про початок «антитерористичної операції». Всі в’їзди до Києва і на Майдан були заблоковані. Силовики отримали право застосовувати вогнепальну зброю.

Наймасовіший розстріл відбувся 20 лютого. Цей день зараз називають «кривавий четвер». Протестувальники під обстрілом снайперів змогли зайняти будівлі Жовтневого палацу, міністерства Агрополітики і Український дім.

Найбільш запеклі бої відбулися на вулиці Інститутській, коли колишні «беркутівці» почали розстрілювати беззбройних активістів. Загинуло понад півсотні людей.

Того ж дня Верховна рада на вечірньому засіданні прийняла постанову «Про засудження застосування насильства, що призвело до загибелі мирних громадян України». Дії силових структур режиму Януковича були визнані незаконними, а використання будь-якого виду зброї проти учасників акцій протесту було забороненим.

Розслідування справ Майдану до теперішнього часу не завершилося.

Заходи до Дня Героїв Небесної Сотні

Указом президента Петра Порошенка від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» встановлено день пам’яті. Щорічно 20 лютого в регіонах України і в столиці проходять поминальні акції та масові заходи, присвячені Небесній Сотні і подіям Революції Гідності.

У шосту річницю розстрілів на Майдані 20 лютого 2020 року в Києві пройде «Хода Гідності», поминальна панахида та інші заходи, організатором яких став «Український інститут національної пам’яті».

10:00-11:00 – «Хода Гідності» за маршрутом Кріпосний пров. – вул. Грушевського – вул. Хрещатик – алея Героїв Небесної Сотні;11:00 – 11:30 – панахида у Хреста пам’яті на алеї Героїв Небесної Сотні та поминальна акція «Ангели пам’яті 2020».12:00-13:00 – панахида за загиблими під час подій Майдану в Михайлівському Золотоверхому соборі, яку проводитиме Митрополит Єпіфаній.14:00 – програма «Вдячні за свободу» в Колонній залі КМДА. Можна буде подивитися артефакти 2014 року з Майдану, виставку картин «Майдан. Історія майбутнього». Пройде концерт пам’яті за участю майданівських музикантів.18:00 – панахида, запалення лампадок вздовж алеї Небесної Сотні і запалення Променів Гідності.18:00 – суспільно-політична акція «Майдан. Територія свободи» на Майдані Незалежності.