4 липня в Україні відзначають День національної поліції. Цьогоріч їй виповнюється п’ять років. І працює вона не лише у мирних містах, а й у зоні ООС.

Професійне свято відзначають щорічно 4 липня, згідно з Указом Президента України від 4 квітня 2018 року.

Після Революції гідності в українському суспільстві виникла потреба реформування правоохоронної системи і уряд вирішив використовувати досвід Грузії.

Восени 2014 року була представлена концепція реформування Міністерства внутрішніх справ, в якій передбачалося створення Національної поліції замість міліції. А 2 липня 2015 року Верховна Рада прийняла закон «Про Національну поліції».

4 липня на Софійській площі Києва прийняв присягу перший штат Нацполіції до якого увійшли патрульні поліцейські. Пізніше Національна поліція з’явилась у Львові, Одесі, а вже за рік проєкт реалізовувався в усіх містах України.

Варто зазначити, що сьогодні Національна поліція працює не лише у мирних містах і селищах, а й у зоні АТО/ООС. Там співробітники Нацполіції здійснюють перевірки, пошуки сепаратистів і зрадників України, бережуть спокій людей, які змушені жити у прифронтовій зоні.

Як нам розповів Начальник оперативно-пошукового сектору відділу кримінальної поліції Солом’янського управління поліції, за часи його служби у зоні АТО було затримано багато злочинців, які брали участь у незаконних бандформуваннях. І зараз ця робота також ведеться.

За його словами, люди у Києві не розуміють наслідків війни і тому не цінять того, що мають.

«Я коли був у Авдіївці, бачив, як там живуть люди. Там, наприклад, є відома усім багатоповерхівка із зображенням вчительки. Вона майже зруйнована. А поруч живуть люди. І дехто не має навіть скла на вікнах, лише папірець закриває вікно. І живуть. … Той же Слов’янськ. Там немає зараз війни, все відроджується, кінотеатр працює, інфраструктура, взагалі все. Але там живуть люди, які зіткнулися з війною. І більшість з них когось чи щось втратила. … У Києві цього не бачили, не знають. А мені, здається, після зони АТО, починаєш ще турботлівіше відноситись до миру», – сказав він.

І додав, що потрібно повертати Донбас. А ще… допомагати людям, які там живуть. Не як структура чи поліцейські, а як люди. Як українці.