Державне бюро розслідувань повідомило про підозру в перевищенні влади або службових повноважень ексочільникам підрозділів Державної прикордонної служби.

Про це повідомила пресслужба ДБР.  

Слідчі Держбюро розслідувань наголосили про підозру відповідним особам і провели обшуки в Одеській області та Києві.

«Слідством встановлено, що колишній керівник Департаменту оперативної діяльності Адміністрації Державної прикордонної служби України і Окремого відділу Адміністрації Державної прикордонної служби України, організували незаконне затримання Міхеїла Саакашвілі та  його переміщення до Республіки Польща у лютому 2018 року», – йдеться у повідомленні.

Вказується, що підозру повідомлено за статтями ч.ч.2, 3 ст.27 (види співучасників – ред.), ч.2 ст.28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч.2 ст.365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу України.

Якщо провина прикордонників буде доведена, то вони можуть отримати від 3 до 8 років ув’язнення та будуть позбавленні права обіймати певні посади чи займатися певною діяльність строком до 3 років. 

Нагадаємо. 12 лютого 2019 року Саакашвілі покинув Україну через застосування до нього реадмісії. Рішення було прийнято на тлі акцій протесту в Києві, які він організував. Після видворення з України Держприкордонслужба на три роки заборонила Саакашвілі в’їзд до країни.

Раніше Верховний суд України визнав законною реадмісію Міхеіла Саакашвілі до Польщі у 2018 році. Саакашвілі заявив про плани оскаржити рішення в Страсбурзі.

Після зміни влади в Україні Міхеіл Саакашвілі повернувся. Новий президент Володимир Зеленський скасував рішення п’ятого президента Петра Порошенка про позбавлення Саакашвілі громадянства України у липні 2017 року.