Голова РНБО Олексій Данілов заявив, що Росія – «це штучне утворення», яке завжди займалося з’ясуванням стосунків зі своїми країнами-сусідами. РФ має намір обміняти Донбас на Крим, але розвалиться ще за наших часів.

Такими думками він поділився в програмі «Є питання» на «24 каналі».

Данілов назвав Росію штучним утворенням, яке розвалиться і ми це зможемо побачити самі.

«Це штучне утворення, яке свого часу було зібрано так само під кулеметами. Ніхто там за власної волі туди не заходив, це збірна територія, яка рано чи пізно розвалиться… Ми маємо так само розуміти, що це не станеться так швидко, як би нам цього хотілось, але те, що це буде за нашого життя – це 100%», – заявив він.

Голова РНБО підкреслив, що у Росії завжди є зовнішні вороги. Раніше це були США, НАТО, Грузія, а зараз – Україна.

«Путін – це людина, яка, скажімо так, може приймати ті чи інші рішення в Росії одноосібно. Звичайно, в нас є певні зобов’язання, є певне розуміння, але в мене є розуміння, що крім Володимира Путіна розмови по цих питаннях ми ні з ким так фундаментально не можемо вести», – сказав він.

На його думку, зараз війною на Донбасі Росія намагається змусити Україну та міжнародну спільноту визнати Крим російською територією.

«Росія заявляє, що Крим – це є російська територія, і вони, коли сьогодні перебувають під санкціями ЄС і США, то в них головне завдання, щоб усі визнали, що вони є власниками Кримського півострова. Це неможливо. Це один із варіантів, чому вони до цього часу продовжують цю війну», – зазначив він.

І зауважив, що Україна ніколи не піде на такий крок та не погодиться заради припинення війни на сході відмовитися від Криму.

Данілов також заявив, що у влади є розуміння, як закінчити війну. При цьому додав, що «окрім Володимира Путіна, розмови по цих питаннях ми ні з ким так фундаментально не можемо вести».

«Є Мінські угоди, і ми намагаємося робити все від нас залежне, щоб вони виконувалися, але має це робити також інша сторона – Росія… Майже кожного дня ми маємо обстріли та ті події, які не мали б відбуватися за Мінськими угодами. … З одного боку вони кажуть, що ми є брати, але спаси боже мати таких братів, які прийшли на нашу землю, забрали територію й убивають наших людей», – заявив секретар РНБО.