Міністерство фінансів склало список слів, які заборонено вживати чиновникам в публічних комунікаціях на тему про державний борг. Перелік заборонених до вживання слів міститься в рекомендаціях з комунікацій від міністерства на адресу чиновників.

Копію відповідного документу опублікували «Українські новини».  

Так, чиновники тепер не мають права використовувати такі слова і фрази, як дефолт, технічний дефолт, скасування націоналізації Приватбанку, компроміс з колишніми власниками Приватбанку, реструктуризація, репрофайлинг, рецесія тощо.

Не рекомендується також публічно обговорювати прогнози, оцінки і розрахунки за держборгом, суверенні єврооблігації особам, які офіційно не уповноважені коментувати ці питання. Не рекомендують давати коментарі щодо будь-яких прогнозів економічного і фінансового стану України. При цьому зазначається, що коментарі з питань держборгу для іноземних і українських ЗМІ не мають відрізнятися.

«У коментарях на економічні теми рекомендовано використовувати лише офіційну інформацію, розміщену на офіційних інформаційних ресурсах. Будь-які коментарі з приводу випуску суверенних єврооблігацій можна давати лише за погодженням з Міністерством фінансів, радниками цього відомства і юристами. Рекомендовано нікому не радити купувати державні цінні папери і давати прогнози за їх вартістю», – йдеться в повідомленні.

Крім того, наголошується на тому, що рекомендацій щодо розголошення інформації необхідно дотримуватись.

«Невиконання рекомендацій і розголошення інформації, зазначеної в документі, може мати серйозні наслідки, включаючи розпродаж інвесторами боргових цінних паперів, збільшення вартості запозичень і погіршення суверенного рейтингу країни», – йдеться в повідомленні.