Україна, Швеція, Литва та Естонія звернулись до Росії із закликом забезпечити доступ в українські порти в Азовському морі й гарантувати свободу судноплавства.

У заяві йдеться про те, що вони взяли до уваги повернення українських кораблів, які Російська Федерація незаконно захопила у 2018 році і звертаються до Росії з закликом поважати та виконувати міжнародні зобов’язання. Наголошено, що Росія повинна забезпечити свободу судноплавства і безперешкодний доступ до портів України у Азовському морі.

Міністри нагадали також про «непохитну підтримки суверенітету, територіальної цілісності, єдності та незалежності України в межах її міжнародно визнаних кордонів» і засудили дії країни-агресора.

«Ми закликаємо Росію поважати міжнародне право та його основні принципи та скасувати кроки, які суперечать цим принципам. Ми рішуче засуджуємо явне порушення суверенітету і територіальної цілісності України актами агресії російських збройних сил з лютого 2014 року і незаконним приєднанням Автономної Республіки Крим та міста Севастополя до Російської Федерації, чого ми не визнаємо», – заявили міністри.

У заяві йдеться також про те, що Україна заслуговує на повагу за невтомні зусилля, які вона докладає для того, щоб вирішити конфлікт на сході України і залишатися «відданими реалізації політики невизнання» Криму, зокрема шляхом санкцій.

Крім того, міністри підкреслили важливість досягнення стійкого політичного врегулювання конфлікту, ґрунтуючись на повному виконанні Мінських домовленостей, і закликають Росію «повністю взяти на себе відповідальність у цьому плані».