Черговий раунд тристоронніх перемовин щодо транзиту російського газу через Україну пройшов сьогодні в Брюсселі. Зустріч розпочалася з двогодинним запізненням, а її перебіг показав, що серед учасників немає повного взаєморозуміння.

Як повідомляють у прес-службі компанії «Нафтогаз України», російська сторона вразила неочікуваними інтерпретаціями вже відпрацьованих домовленостей. Йдеться про рішення Стокгольмського арбітражу та відкритих питаннях, які залишились. В російській пресі чимало публікацій на цю тему, але українська компанія не отримала ніяких офіційних повідомлень. З огляду на відсутність пропозицій російської сторони щодо врегулювання проблеми заборгованості «Газпрому», представники «Нафтогазу» зазначають, що не можна говорити про «пакетні рішення всіх проблем», як це намагаються представити росіяни.

В той же час, Україна готова до підписання нового довгострокового контракту на транзит великих обсягів блакитного палива. Такий договір знайшов би беззаперечну підтримку європейських партнерів.

Єврокомісія поспішає продовжити газові переговори. Про це свідчить пропозиція віце-президента Мароша Шефчовича провести наступний раунд вже наступного місяця, яку він зробив на брифінгу після завершення сьогоднішньої зустрічі.

Незважаючи на відсутність бажаного результату вже зараз, Шефчович знайшов позитив у тому, що сторони досягли кращого розуміння, що потрібно зробити для справжнього просування вперед. Європейський посадовець виразив 100-відсоткову впевненість, що «можливість для збалансованого рішення для всіх сторін» є. За його словами, сторони домовились провести інтенсивні консультації на рівні компаній та міністерств, а також влаштувати низку експертних зустрічей, які прискорять вирішення технічних питань. Серед пропозицій є й тристороння зустріч на рівні міністерств, дату якої буде визначено найближчим часом.

Водночас Шефчович підкреслив, що наступна зустріч буде тим успішнішою, чим краще її вдасться підготувати.