Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України (2016 – 5.08.2020) Василь Бурба прокоментував поширену у пресі інформацію про так звану «справу вагнерівців».

Про ситуацію, що склалася на тлі «справи вагнеріців» він розповів в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Він вважає, що «дезінформація і домисли» є спробою завдати шкоди спецслужбам України.

«Відразу і прямо хочу заявити, коментувати будь-які реальні або можливі дії спецслужб колишнім начальником військової розвідки вважаю неправильним. У так званій справі «вагнерівців» у пресі надто багато явної дезінформації та домислів. На мій погляд, усі ці домисли спрямовані виключно на спробу завдати значної шкоди репутації спецслужб України», – сказав Бурба.

Читайте також: Агент НАБУ заявив про «держзраду» і навмисний зрив Єрмаком спецоперації з затримання «вагнерівців»

Він також зазначив, що оперативні служби продовжують спостерігати за системними ворогами країни і документують всі дії, що є строго таємною інформацією і ніколи не стане публічно відкритою.

«Тому вибудовувати конспірологічні теорії, повністю копіюючи їх із газетних «розслідувань», придуманих і реалізованих російськими спецтехнологами, неприпустимо», – наголосив Бурба.

І додав, «тим паче, абсолютно безглуздими домислами є версії про можливу участь президента України в якій-небудь допомозі «вагнерівцям». Це неможливо ні з моральних, ні з оперативних даних».

Читайте також: Опубліковано запис вербувальних розмов СБУ з «вагнерівцями»

Щодо зриву спецоперації спецслужб України з упіймання «вагнерівців» через виток з боку оточення президента, він відповів: «Така інформація відсутня».

«Як військовослужбовець, я був і залишаюся поза політикою. Скажу одне – діями української розвідки народ України може пишатися. Але не все на війні залежить від нас. З повагою ставлюся до рішення верховного головнокомандувача здійснити ротацію. Наразі перебуваю у відпустці з сім’єю, після закінчення якої служитиму Україні й надалі на іншій ділянці роботи, за рішенням верховного головнокомандувача», – сказав Бурба.

Читайте також: Президент Зеленський звільнив начальника ГУР МО Бурбу за вимогу розслідувати провал операції із захоплення «вагнерівців»

Нагадаємо. У Мінську було затримано 33 членів ПВК «Вагнер». За їхніми словами, вони мали летіти до Туреччини, а президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляв, що їхній приїзд пов’язаний зі спробою дестабілізувати ситуацію в країні перед виборами.

У вівторок 18 серпня у ЗМІ з’явились повідомлення, що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК «Вагнера». Вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, а з ними повинен був летіти співробітник СБУ, який мав імітувати погіршення здоров’я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де «вагнерівців» мали затримати.

Проте операцію було зірвано внаслідок «зливу» інформації з Офісу Президента.

У Службі безпеки України заявили, що не коментують чутки та не беруть участі у публічному обговоренні сценаріїв, проте заперечили свою участь.

У Верховній Раді України розпочато процес створення тимчасової слідчої комісії щодо ситуації з «вагнерівцями».