Компанія «Керамбуд», власниками якої є Богдан Козак і Сергій Медведчук (брати депутатів від ОПЗЖ Тараса Козака та Віктора Медведчука) розпочала вирубку лісу та будівництво дороги на Страдецькій Горі.

Про це повідомляє «24 канал».   

Зазначається, що інформацію про вирубку лісу під будівництво підтвердили в УГКЦ. Настоятель парафії Успіння Пресвятої Богородиці села Страдч, отець Іван Ковтун повідомив, що в лісі, біля Страдецької гори, щодня працюють бензопили та важка техніка. За словами священника, вирубується ліс і насипається нова дорога в дуже швидких темпах.

Зазначається, що вказаний ліс, де зараз відбувається вирубка та насипання дороги, перебуває в державній власності. Таким чином рішення щодо будь-яких робіт має ухвалювати Львівська обласна державна адміністрація.

Жодних дозволів від Львівської ОДА не було.

«Упродовж 2019-2020 років Львівською облдержадміністрацією та структурними підрозділами не погоджувалися матеріали базового лісовпорядкування Страдчівського навчально-виробничого лісокомбінату державного вищого навчального закладу «Національний лісотехнічний університет України», – йдеться на сайті УГКЦ.

Не було зроблено й експертиз, зокрема екологічної, які є обов’язковими при проведенні будівництва в природоохоронній зоні.

Варто зазначити, що Страдецька гора є пам’яткою природи і місцем, куди прибувають на відпочинок та екскурсії групи дітей та молоді. А ділянка, де вирубується ліс та прокладається дорога, входить до складу транскордонного українсько-польського біосферного резервату «Розточчя», який був створений 19 червня 2019 року на 31-й сесії Міжнародній координаційній раді Програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера».

Крім того, в УГКЦ нагадують, що через хресну дорогу часто ходять християнські паломники, а проведення подібних заходів будівництво унеможливлює.

А 26 червня тут мала відбутися Всеукраїнська проща.