Білоруський опозиціонер Валерій Цепкало, який приїхав в Україну, заявив, що для Білорусі війна на Донбасі – «внутрішня трагедія». І що українців та росіян не ділять. Крім того, він написав відкритий лист президенту Росії Володимиру Путіну щодо виборів у Білорусі.

Про «внутрішню трагедію» на Донбасі білоруський опозиціонер, IT-підприємець і дипломат Валерій Цепкало повідомив на «24 каналі».

За його словами, білоруський народ дуже переймаються щодо двох справді близьких їм народів – українців та росіян.

«Ми б хотіли, щоб росіяни почувались у Білорусі як вдома, білоруси почувались у Росії як вдома, і щоб українці були в Білорусі як вдома. Насправді ми не ділимо. Для нас – це внутрішня трагедія. Я розумію, що розв’язання всіх питань щодо Сходу та Криму не лежить у площині наших побажань, а в площині реформування економіки», – зазначив він.

Він також додав, що це буде справедливо й щодо Росії, й щодо Білорусі. Адже потрібно робити конкурентоспроможну країну, оскільки території вже нічого не вирішують.

«Розв’язання всіх проблем, зокрема і ваших територіальних на найближчий час, і наших серйозних економічних та політичних, лежать у площині модернізації та нормального позитивного розвитку. Ми могли б за 5 – 10 років стати розвиненими країнами», – зазначив Цепкало.

Щодо відкритого листа президенту Росії Володимиру Путіну, то про це повідомило російське видання РБК.

У своєму зверненні до Путіна та «братів -росіян» він просить його підтримати проведення в Білорусії вільних виборів і засудити «проведену білоруським режимом антинародну і антиросійську політику».

Білоруський політик, який перебуває на території України, просить не підставляти в черговий раз плече Олександру Лукашенко, просить «засудити проведену білоруським режимом антинародну і антиросійську політику».

«Наші народи об’єднує загальна культурно-історична спадщина й тісні родинні зв’язки, наші громадяни однаково розуміють ідеї демократії і свободи та хочуть обирати собі владу», – йдеться в листі.