Москва має потребу у поляризації суспільства й масових заворушеннях у США. Вона може спробувати спровокувати людей, щоб розгорнути навіть сценарій з військовими сутичками.

Таку думку висловив німецький політолог, дослідник Центру європейської безпеки Інституту міжнародних відносин у Празі Андреас Умланд в етері програми «Студія Захід» з Антоном Борковським.

Він пояснив, що наразі Кремль ще намагається підтримати діючого президента Трампа, але у разі, якщо побачить, що він програє, то вдасться до інших, більш радикальних методів. Москва спробує створити громадянській конфлікт або навіть війну у Сполучених Штатах.

«Я гадаю, що Кремль може переключиться від підтримки Трампа на виборах на поляризацію американського суспільства й намагання створити там щось на зразок громадянської війни. Якщо Кремль зрозуміє, що у Трампа вже немає шансів, тоді другим за привабливістю для Кремля сценарієм було б створення громадянського конфлікту або навіть громадянської війни у США», – пояснив політолог.

Політолог додав, що саме так Росія діяла в 2013-2014 роках в Україні, коли Янукович втратив будь-які шанси залишитися у політиці. Тоді Росія почала розпалювати внутрішній конфлікт.

«Я думаю, це не просто, звичайно, але в чомусь я бачу паралель з розвитком українських подій в кінці президентства Януковича, коли Кремль зрозумів, що у Януковича вже немає шансів і він почав розпалювати внутрішньоукраїнські конфлікти», – зазначив Умланд.

У цьому контексті варто додати, що вже понад 6 років пройшло з часів Революції Гідності, але досі залишаються люди, які вважають, що в Україні продовжується внутрішньоукраїнський конфлікт. Це також робота Росії, яка ще перед тим, як анексувати Крим та розпочати війну на Донбасі, займалася підготовкою до вибухової ситуації в Україні та розколу суспільства. У США цього не буде, однак внутрішній конфлікт, з огляду на сьогоднішні події, цілком можливий.