Мабуть, всі чули про випадки, коли злочинець не поніс покарання, бо вчинений ним злочин було розкрито надто пізно. Строк давності минув.

Чи всі порушники закону можуть розраховувати на таку «амністію часом»? Та скільки років для цього їм прийдеться переховуватись від правосуддя?

Тривалість строків давності залежить від характеру злочину та визначається ст.49 Кримінального кодексу України. Згідно з нормами цієї статті, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з того моменту, як вона порушила закон, минуло:

для злочинів невеликої тяжкості, за які не передбачене покарання у вигляді позбавлення волі – 2 роки,для злочинів невеликої тяжкості, за які, тим не менш, передбачається покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі – 3 роки,для злочинів середньої тяжкості – 5 років,для тяжких злочинів – 10 років,для особливо тяжких – 15 років.

Дуже важливо: звільнення від відповідальності з цієї причини може застосовуватись тільки у випадку, якщо вирок суду на цей момент не набрав чинності. Щойно вирок вступить у силу, обчислення строку давності стане неможливим.

Наприклад, якщо громадянин ухиляється від призову до збройних сил, то через 3 роки його буде звільнено від кримінальної відповідальності за вказаний злочин (якщо на той момент не набере законної сили вирок суду). За умисне вбивство цей строк складе цілих 15 років.

Строк давності обчислюється календарними роками та закінчується в останній день відповідного року опівночі.

Є низка злочинів, до яких строк давності не застосовується взагалі. Це злочини проти основ національної безпеки України (статті 109-114-1), та проти миру та безпеки людства (статті 437-439 та ч.1 статті 442 Кримінального кодексу).