Американський комітет захисту журналістів (CPJ) розмістив на своєму сайті заяву, в якій до влади РФ висувається вимога звільнити незаконно ув’язненого та засудженого українського журналіста Романа Сущенка.

Приводом до заяви стала звістка про звільнення з-під варти Кирила Вишинського, головного редактора РИА Новости-Украина.

Гульноза Саїд, координатор програми CPJ по Європі та Центральній Азії, наголосила, що журналісти не мають бути залучені до політичних суперечок між Україною та Росією, і ніхто не повинен відбирати їх право до вільного та безпечного висвітлення подій.

В заяві є вимога і до української влади: «Ми раді, що Кирило Вишинський вийшов із в’язниці, але він повинен бути вільною людиною, а не під заставою в очікування суду. Ми закликаємо українську владу зняти з нього обвинувачення».

Нагадаємо. Романа Сущенка, кореспондента агентства Укрінформ, затримали в Москві 30 вересня 2016 року, коли він перебував там з приватним візитом. Журналісту висунули обвинувачення у шпигунстві та засудили до ув’язнення на 12 років в колонії суворого режиму. В даний час Роман відбуває термін незаконного покарання в колонії №11, що знаходиться в Кіровській області РФ.