3-4 грудня в Лондоні відбудеться зустріч лідерів країн-членів НАТО.

Цей захід відбудеться через те, що між союзниками є деякі розбіжності, вважають аналітики. Крім того, буде обговорюватися також нерівномірний розподіл військових витрат після критичних висловлювань президента США Дональда Трампа.

Конгресмен від республіканської партії від штату Іллінойс, член Парламентської Асамблеї НАТО Джон Шимкус (John Shimkus, R-IL) вважає, що ця зустріч дуже важлива і повинна зміцнити Північноатлантичний альянс. Він зазначає, що НАТО повинно не тільки здолати деякі розбіжності, а поводити політику «відкритих дверей». У цьому контексті маються на увазі і такі країни, як Україна і Грузія, котрі увійдуть до складу альянсу, як тільки будуть готові до цього. І він впевнений, що цей день неодмінно прийде, і вірить у непорушність Статті 5-ї договору НАТО

«Я не думаю, що вільний світ, особливо після України, буде терпіти захоплення території збройним шляхом. Я думаю, що альянс може не тільки стримати, а й витримати потенційну атаку», – заявив Шимкус.

Конгресмен також сказав, що військовий захист НАТО у порівнянні з минулим роком покращився, і висловився з приводу підтримки на вступ нових членів до альянсу.

Він підкреслив, що програма з прийняття нових членів є, і що у разі готовності та бажання таких країн як Грузія та Україна, їм буде надана можливість приєднання до альянсу.

«Коли настане відповідний час, то ми побачимо запрошення про приєднання – як це відбувається з Північної Македонією сьогодні, а до цього з Чорногорією. Я радий, що НАТО проводить політику відкритих дверей, і суверенні країни хочуть приєднатися до альянсу. Коли вони будуть готові, їм буде запропоновано стати членом альянсу, і, я думаю, вони будуть прийняті», – заявив американський законодавець Шимкус.