Верховний суд Нідерландів відхилив клопотання Росії про призупинення виконання судових рішень Гаазького арбітражу за позовами колишніх акціонерів нафтової компанії «ЮКОС».

Про це пресслужба суду, передає «Європейська правда».

«У справі між Російською Федерацією і трьома колишніми акціонерами нафтової компанії “ЮКОС” Верховний суд сьогодні відхилив клопотання Російської Федерації про призупинення виконання арбітражних рішень, винесених в 2014 році. Ці рішення зобов’язали Російську Федерацію виплатити близько 50 мільярдів доларів компенсації за нездатність захистити інтереси акціонерів» – йдеться у повідомленні суду.

Суд не знайшов підстав для задоволення клопотань РФ.

«Колишні акціонери «ЮКОСа» можуть продовжувати домагатися виконання арбітражних рішень в очікуванні остаточного рішення у справі», – повідомив Верховний суд.

Водночас повідомляється, що прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков не став коментувати рішення Верховного Суду, оскільки «зараз не готовий проконсультувати, тому що не володію детальною інформацією».

Нагадаємо. Акціонери звернулися в Міжнародний арбітраж в Гаазі ще в 2005 році. 2007 року суд дійшов до висновку, що в Росії на ЮКОС на початку 2000-х здійснили масштабну атаку з метою довести компанію до банкрутства, забрати її активи і відсторонити голову організації Ходорковського з політики.

У липні 2014 року третейський суд в Гаазі задовольнив позов колишніх акціонерів ЮКОСа. Тоді Росію зобов’язали виплатити позивачам 50 мільярдів доларів.