5 країн-учасниці Ради безпеки ООН – Бельгія, Естонія, Франція, Німеччина і Польща – виступили із спільною заявою на підтримку України та засудили російську агресію.

Відповідний текст заяви оприлюднила місія Естонії при ООН.

«Країни ЄС – нинішні члени Ради безпеки ООН Бельгія, Естонія, Франція, Німеччина і Польща повністю підтримують незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах. Ми засуджуємо незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також дестабілізацію окремих районів Донецької і Луганської областей», – написано в заяві.

Крім того, там підкреслюється, що російська агресія є порушенням фундаментальних принципів міжнародного права. Внаслідок таких дій Росії 3,5 млн осіб на Донбасі потребують гуманітарної допомоги і захисту.

У заяві підкреслюється, що Російська Федерація повинна припинити фінансову та військову підтримку так званих «ДНР» і «ЛНР».

Основою подальшого вирішення конфлікту країни назвали результати саміту в «нормандському форматі», який відбувся 9 грудня 2019 року, і Мінські угоди.