24 громадянина Таджикистану, які завершили відбування покарання в російських в’язницях оголосили голодування. Вони не можуть виїхати на батьківщину. Росія пояснює відмову звільнити коронавірусом.

Про це повідомляє таджицька служба «Радіо Свобода».

Зазначається, що людей тримають в ізоляторах, при цьому в Росії кажуть, що звільнити їх не можуть через COVID-19 і закриті кордони.

«Ми протестуємо проти байдужості таджицької та російської влади. Умови в ізоляторі не кращі, ніж у в’язниці. Ми звернулися в посольство, а там сказали, що Федеральна міграційна служба (Росії – ред.) повинна купити нам квитки і депортувати додому», – розповів один із протестувальників.

Дипломати посольства Таджикистану в Росії сказали, що в курсі цієї ситуації. І радять їм набратися терпіння, мовляв, за першої нагоди вони будуть відправлені на батьківщину.

При цьому наголошується, що країна вивозить своїх громадян, попри закриті кордони, але пріоритет віддається жінкам, літнім і хворим людям.

До цього влада Таджикистану обіцяла забрати своїх громадян із спецприймальників Росії до кінця травня.

Варто зазначити, що у російських в’язницях тільки регіону Мордовія відбувають покарання близько тисячі громадян Таджикистану і деякі з них нарікали на катування і жорстоке поводження з боку тюремного персоналу.

Загальна кількість таджицьких громадян, затриманих і засуджених за вчинення різних злочинів на території Росії, сягає 10 тисяч людей.