У День Незалежності проходитиме Марш захисників України, який має бути повністю неполітичним. Учасників закликають не приносити ніяку партійну символіку та не піарити свої політичні сили. І цьогоріч він буде не меншим, ніж торік, але з вимогами до влади та пропозиціями щодо нового законопроєкту, який вкрай необхідний державі.

Про це повідомляє «Громадське Радіо».  

Варто нагадати, що минулого року президент Зеленський заявив про відмову від проведення військового параду до Дня Незалежності ветерани. Торік саме військові ініціювали Марш захисників. Після цього команда президента вирішила провести Ходу гідності, яка зібрала близько 12 тисяч людей. З відривом у годину у Києві пройшов Марш захисників, до якого доєдналися українці з понад 20 областей, а усього нарахували близько 50 тисяч людей.

Цього року ветерани війни на Донбасі, медики та волонтери знову вийдуть на Марш захисників України у День Незалежності 24 серпня. Організатори закликають всіх учасників не приносити ніяку партійну символіку та не піарити свої політичні сили.

Один з членів оргкомітету голова організації «Ветеранське братерство» Дмитро Шатровський каже, що захід вирішили проводити, бо є запит від ветеранської спільноти. І зазначає, що у середовищі ветеранів позиція одностайна: в умовах війни не можна відмовлятися від військових парадів. За справжню незалежність потрібно боротися і цю боротьбу має бачити те українське суспільство, яке «втомилося від війни».

«Плануємо великий Марш, як і минулого року. Очікуємо, що він буде не менший, аніж був торік. Якщо минулий Марш був відповіддю президенту Зеленському на скасування параду, то цьогоріч вже йдеться про традицію. Думаю, що Марш буде і наступного року. Потрібно показувати, що незалежність не здобувається розчерком пера на папері. За справжню незалежність треба боротися, треба воювати. За справжню незалежність віддають життя кращі сини й доньки України. Це має бачити українське суспільство, котре «втомилося від війни». А для тих, хто живе боротьбою з російською окупацією, це можливість зібратися разом та показати всю незламну волю українського народу».

В оргкомітет Маршу запрошують військових, ветеранські та волонтерські організації. Зазначається, що координатори вже є у кожному регіоні, тож очікують учасників з усієї України.

Співпрацюють організатори й з правоохоронцями, аби усе пройшло безпечно. Кошти публічно збирає фонд «Повернись живим».

На відміну від минулорічного Маршу, цього року ветерани та волонтери виходять з вимогою.

«Ми вимагаємо, аби президент як головнокомандувач та суб’єкт законодавчої ініціативи показав, що справді готовий боротися з російською агресією. Для цього закликаємо подати як невідкладний законопроєкт про колабораціонізм. Для того, щоб нарешті на шостому році війни ми почали боротися з внутрішніми ворогами. Це проросійські партії, такі як ОПЗЖ чи партія Шарія, проросійські політики, у тому числі зі складу «ЗЕ-депутатів», такі, як Бужанський. Це медійні агенти впливу. Усі ті, хто підтримує ідею російського світу, хто умовними кліками у Facebook ретранслює російські ідеї цієї гібридної війни», – кажуть вони.

У проєкті закону України про захист державності від колабораціонізму пропонують ввести поняття «колаборант» та «агент ворожого впливу».

Представник «Руху ветеранів України» Антон Колумбет пояснив, що позначатиме поняття «колаборант» та прийняття якого закону вони вимагають.

«Цим законом ми пропонуємо поняття колабораціонізму, як співробітництва з ворогом, сприяння у здійсненні агресивних дій, надання ворогу допомоги під час підготовки та проведення агресії. А також це будь-яка участь у вчиненні спільних з ворогом дій, направлених на заподіяння шкоди суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості та обороноздатності, економічній чи інформаційній безпеці України», – каже він.

І додає, що колаборант – це зрадник, який «зрадив Україну, який пішов на співробітництво з окупантом, з ворогом. Колаборант — це людина, яка не тільки безпосередньо бере участь у бойових діях у складі незаконних збройних формувань, а і той громадянин, який будь-яким чином їм сприяє».

У законопроєкті пропонується відзначити й агентів ворожого впливу. До них можуть віднести медійні, громадські та політичні організації, які прикриваються своїм юридичним статусом для такої ж підривної діяльності. Щоб їх визначати, пропонують створити спеціальну комісію. Законопроєкт представлять громадськості перед Маршем.

Шатровський додає, що про заходи державного рівня організатори досі нічого не знають і саме тому поки що не оголошений час Маршу – не хочуть, аби події перетиналися.

«Ми знаємо, що щось готують, але так, як у них проблеми з дієвими та ефективними менеджерами та комунікаційниками, ми не знаємо, що саме. Ніякої комунікації у нас з ними немає. Ми собі окремо все плануємо, як планували. Якщо з’явиться інформація про державні заходи, то ми знову розведемо наш та їхній у часі, як минулого року. Аби уникнути конфліктів, аби це було справжнє свято», – пояснив він.